Fizioterapie (electroterapie)
Reprezinta o metoda terapeutica non-invaziva care se bazeaza pe trecerea unui flux de curent electric prin tesuturile organismului uman. Curentul electric se aplica cu ajutorul unor electrozi asezati pe pielea pacientului. Folosirea electroterapiei este utilizata in domeniul recuperarii fizice pentru ameliorarea durerii acute sau cronice accelerand procesul de vindecare.
In general, tratamentul prin stimulare electrica furnizeaza un curent de joasa intensitate, perceput de bolnav sub forma unor pulsatii care actioneaza asupra muschilor si terminatiilor nervoase. Terapeutul care administreaza tratamentul poate ajusta intensitatea energiei electice care se raspandeste prin elelectrozi in functie de nivelul de confort si tipul de tratament adecvat.
Electroterapia se imparte in mai multe tipuri/categorii de curenti: de joasa frecventa, de tip TRABERT, CDD (curent diadinamic), TENS (stimulare nervoasa electrica transcutanata), curent de medie frecventa, interferential si curent galvanic.
Indicatii terapeutice:
· afectiuni ale aparatului locomotor (contuzii, entorse, luxatii, intinderi musculare, redori articulare);
· afectiuni reumatice articulare si abarticulare (artroze reactivate, artrite, stiloidite, epicondilite, periartrite scapulo-humerale);
· afectiuni neurologice – nevralgii, nevrite;
· afectiuni circulatorii periferice (Raynaud, acrocianoza, arteriopatii in stadii incipiente).