Disfunctia temporomandibulara

                                      Disfunctia temporomandibulara
 
      Disfunctia temporomandibulara este o patologie extrem de complexa ce include o serie de afectiuni ce pot implica urmatoarele structuri: articulatia temporomandibulara, musculatura masticatorie, musculatura cervicala, coloana cervicala, dintii, gingiile. Muschii masticatori (care ajuta la mestecat), muschii cervicali, coloana cervicala si articulatia temporomandibulara trebuie sa fie intr-o stare de echilibru pentru a functiona fara durere.
      Cauzele acestor afectiuni pot fi multiple: o ocluzie (muscatura) nefunctionala, traume (lovituri, accidente), o deschidere exagerata a gurii, lipsa dintilor, afectiuni la nivelul coloanei vertebrale (rotatii ale vertebrelor, diminuarea spatiului dintre vertebre).
      Musculatura (cervicala si masticatorie) reactioneaza cel mai frecvent prin durere si oboseala musculara. Fiindca toti muschii functioneaza ca un sistem bine integrat, in momentul in care apare o afectare a unui muschi, automat sunt afectati indirect si ceilalti (de exemplu, daca apare o contractura pe un muschi cervical, pot fi afectati muschii masticatori si invers).
    Dintii pot fi afectati in cadrul acestei patologii in special in cazul unei muscaturi nefunctionale si se pot observa uzuri (dinti tociti) excesive, fracturi, fisuri, fracturi ale plombelor sau lucrarilor dentare. Gingiile pot reactiona si ele din cauza unei muscaturi gresite si pot sa apara retractii gingivale, inflamatii, mobilitate dentara (se misca dintii).
    Articulatia temporomandibulara poate avea semne minore de afectare sau chiar afectare severa. Cel mai frecvent semn este reprezentat de un 'pocnet/cracment' ce apare la nivelul maxilarului inferior in momentul mestecarii unor alimente sau pur si simplu in momentul in care se fac anumite miscari cu maxilarul inferior. Aceste situatii sunt foarte frecvent intalnite  in randul populatiei sanatoase si nu necesita un tratament special daca nu sunt insotite de durere sau blocaje ale gurii. Acest 'pocnet' poate avansa si sa cauzeze aparitia durerii in momentul miscarii mandibulei sau in timpul masticatiei. De asemenea, pot sa apara blocaje cu gura inchisa (o limitare a deschiderii gurii asociata de obicei cu durere) sau blocaje cu gura deschisa (moment in care pacientul ramane blocat cu gura larg deschisa, situatie ce impune vizita de urgenta la medic).
       Articulatia temporomandibulara poate fi si sediul unei inflamatii care poarta numele de artrita. Artrita temporomandibulara este insotita de durere spontana si accentuata de miscarile maxilarului si de masticatie. Artrita temporomandibulara mai poate sa apara si in cadrul unei afectiunii generale, care afecteaza mai multe articulatii, numita poliartrita reumatoida.
     Modificarile degenerative de la nivelul articulatiei temporomandibulare sunt insotite de zgomote precum 'pasi pe nisip' sau 'pasi pe zapada' in momentul deschiderii gurii si pot semnifica o afectiune mai avansata a articulatiei. Aceste modificari degenerative apar de obicei in urma unei evolutii indelungate a unei situatii netratate.
 
  Tratamentul tuturor acestor situatii este unul complex, ce include: tratament medicamentos, corectarea muscaturii (de obicei cu ajutorul unor aparate numite gutiere), kinetoterapie, fizioterapie, infiltratii intraarticulare. In general, tratamentul este nechirurgical. Procedurile de kinetoterapie si fizioterapie sunt extrem de importante in aceste situati si pot fi reprezentate de:
Laser – cu efect de reducere a durerii si inflamatiei;
Ultrasunet – efect antialgic si miorelaxare;
Tens ATM – stimularea musculaturii de partea slabita si relaxarea musculaturii de partea contractata;
Manipulari cervicale si temporomandibulare extra si intra orale;
Kinetoterapie – se va efectua atat pentru articulatia temporomandibulara cat si pentru regiunea cervicala. Obiectivele acesteia fiind: reducerea durerii, redresarea posturii si aliniamentului corporal, imbunatatirea mobilitatii cervicale, decontracturarea musculara si intarirea ligamentelor articulatiei temporomandibulare.