DEFINITIE: Lordoza este o deviaie a coloanei vertebrale, in plan sagital cu convexitatea anterioara, prin accentuarea curburilor fiziologice. In cazul lordozei lombare bazinul prezinta o anteversie accentuata tinzand spre orizontalizare. Abdomenul este proeminent iar membrele inferioare sunt intinse din genunchi sau in hiperextensie. Cu timpul hiperlordoza va avea repercursiuni asupra apofizelor spinoase la care se vor produce leziuni degenerative.
INCIDENA: Lordoza o intalnim mai des la gimnaste, inotatoare, gravide sau persoane supraponderale. La persoanele care poarta incalaminte cu tocuri inalte se produce un dezechilibru anterior care se compenseaza prin inclinarea trunchiului inapoi cu accentuarea lordozei lombare.
CAUZE: Printre cauzele hiperlordozei enumeram: atonia musculaturii abdominale, in special a dreptului abdominal; staionarea verticala un timp indelungat; astenia generala, continua sau ocazionala; mobilitatea redusa in miscarea de abducie a membrelor inferioare; rotatorii externi, atat ai membrelor superioare si inferioare hipotonici, contribuie la accentuarea lordozelor cervicala si lombara; folosirea incorecta a respiratiei diafragmatice poate contribui la lordozare; muschii spinali (cervicali si lombari) hipertonici, sunt scurtati.
TRATAMENT: Obiectivele kinetoterapiei: eliminarea posturilor vicioase care accentueaza lordoza; constientizarea si deprinderea posturarii corecte si sanatoase; stabilizarea coloanei vertebrale; corectarea curburilor patologice; eliminarea durerilor la nivelul spatelui; eliminarea contracturilor musculaturii paravertebrale; tonifierea musculaturii abdominale si fesiere in regim de scurtare; tonifierea musculaturii spinale lombare in regim de alungire; imbunatatirea supletei articulatiilor intervertebrale; deprinderea unei respiratii corecte diafragmatice; prevenirea compensarii prin curbura cifotica dorsal; pe langa kinetoterapie se recomanda practicarea ciclismului si inotul.
Procedura de electroterapie: folosirea curentilor electrici in scop terapeutic, urmareste reducerea contracturilor musculare, ameliorarea durerilor la nivelul musculaturii paravertebrale, precum si cresterea fortei musculare. Procedura de laser terapie: stimuleaza circulatia, stimuleaza secretia de lichid sinovial, reduce procesele aderentiale intraarticulare si creste metabolismul celular.