Articole

Mana posttraumatica

Mana reprezinta cel mai complicat segment de membru din organism. Atat structura, cat si functia sa, sunt adaptate complexitatii activitatii umane. Deficitul functional al mainii inscrie in etiologie o gama larga de afectiuni, intre care si traumatismele.

Vezi mai mult

Ruptura de tendon achilian

Ruptura de tendon achilian Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon al corpului uman. Ruptura apare relativ fecvent, prin importanta lui in activităților sportive. Leziunile traumatice de tendon ahilian reprezintă o patologie relativ frecventă, interesând în special grupe de vârstă active din punct de vedere motor, cu sau fără pregătire fizică specifică şi cu regim de activitate variind de la sedentarism la activitate fizică intensă.

Vezi mai mult

Fracturile bimaleolare

Fracturile bimaleolare sunt fracturi care afectează în acelaşi timp cele doua segmente proximale ale articulaţiei gleznei. Acestea reprezintă un capitol aparte al traumatologiei osteo-articulare, frecvenţa lor, caracteristica lor precum si prin potenţialul evolutiv adesea nefavorabil.

Vezi mai mult

Cifoza dorsala

Cifoza dorsala

Vezi mai mult

Disfunctia temporomandibulara

Disfunctia temporomandibulara este o patologie extrem de complexa ce include o serie de afectiuni ce pot implica urmatoarele structuri: articulatia temporomandibulara, musculatura masticatorie, musculatura cervicala, coloana cervicala, dintii, gingiile.

Vezi mai mult

Spondiloza lombara

Spondiloza lombara reprezinta o boala artrozica caracterizata prin degenerare osoasa la nivelul coloanei lombare. Suferinta artrozica se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular, insotita de cresterea activitatii osului subcondral. Boala face parte din grupa reumatismelor degenerative si poate fi intalnita in literatura si sub alte denumiri ca: osteoartrita lombara, artroza sau artrita hipertrofica lombara.

Vezi mai mult

Scleroza multipla

Scleroza multipla (scleroza in placi) este o afetiune ce apartine grupului de boli demielinizante ce se caracterizeaza prin leziuni focale sau difuze ale tecilor de mielina a fibrelor nervoase care apar in diferite regiuni ale SNC.

Vezi mai mult

Lordoza lombara

Lordoza este o deviatie a coloanei vertebrale, in plan sagital cu convexitatea anterioara, prin accentuarea curburilor fiziologice. In cazul lordozei lombare bazinul prezinta o anteversie accentuata tinzand spre orizontalizare. Abdomenul este proeminent iar membrele inferioare sunt intinse din genunchi sau in hiperextensie. Cu timpul hiperlordoza va avea repercursiuni asupra apofizelor spinoase la care se vor produce leziuni degenerative.

Vezi mai mult

Kinetoterapia in sarcina

Sarcina este un eveniment fiziologic, care antreneaza o serie de modificari morfofunctionale, neurovegetative, hormonale, metabolice si de dispozitie afectiva. Aceste modificari sunt consecinta adaptarii organismului matern la noile cerinte create de prezenta si necesitatile fatului, determinandu-i o stare fiziologica speciala. In functie de particularitatile morfofunctionale si psihice, de nivelul de pregatire fizica si de experienta acumulata in practicarea continua si sistematica a exercitiilor fizice, se recomanda folosirea unui complex de exercitii, dupa ce a fost consultat medicul.

Vezi mai mult

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine In urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important In controlul miscarilor, pacienții prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala. Este o leziune degenerativa, progresiva ce intereseaza neuronii dintr-un centru foarte bine delimitat locus niger (substanta neagra).

Vezi mai mult

Spondiloza cervicala

Afecțiunile regiunii cervicale au o importanta crescută și sunt cauzate de multipli factori, precum volumul de muncă dificil și repetat, utilizarea îndelungată a dispozitivelor tehnologice precum calculatoarele și telefoanele, postura incorectă, starea psihologică, afecțiuni degenerative, tulburările structural și traumatisme (Emine&Ayse, 2011). Spondiloza cervical este o afecțiune reumatismală de tip degenerativ a coloanei cervicale, care afectează discurile intervertebrale. Se caracterizează prin uzura discurilor intervertebrale și apariția osteofitelor la nivelul discurilor.

Vezi mai mult

Picior plat (Platfus)

Piciorul plat numit si valgus static este o diformitate caracterizata prin prabusirea boltilor longitudinala si transversala ale piciorului, produsa prin hiperlaxitate articulara si insuficienta a muschilor care mentin comformitatea piciorului.

Vezi mai mult

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida reprezinta o afectiune a tesutului conjunctiv cu manifestari predominante la nivelul aparatului locomotor. Caracteristica bolii este inflamatia cronica infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare a extermitatilor, in special a articulatiilor mici. Fenomenele inflamatorii sunt frecvent simetrice, persistente, centripete si duc in timp la deviatii, deformari si anchiloze. Boala este progresiv evolutiva, prezentand exacerbari si remisiuni. Din totalul afectiunilor reumatismale, poliartrita reumatoida reprezinta aproximativ 10%, fiind mai frecventa la femei.

Vezi mai mult

Gonartroza

Gonartroza reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulatiei genunchiului. Procesul de uzura poate interesa separat sau impreuna cele doua articulatii:femurotibiala si femurorotuliana.

Vezi mai mult

Coxartroza

Localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articuladtiei soldului poarta denumirea de coxartroza sau artroza coxofemurala. Este o afecdtiune relativ des intalnita, fiind in acelasi timp cea mai invalidanta dintre artroze.

Vezi mai mult

Rolul si scopul reabilitarii fizice dupa o interventie chirurgicala

Orice interventie chirurgicala asupra organismului uman reprezinta un eveniment traumatic. Pe parcursul recuperarii pot aparea provocari pentru pacienti atat din punct de vedere psihologic cat si fizic.

Vezi mai mult

Recuperarea post ligamentoplastie

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul din cele 4 ligamente mari ale genunchiului, rolul sau principal fiind de stabilizator al articulatiei si conecteaza partea distala a femurului cu partea proximala a tibiei.

Vezi mai mult

Periartrita scapulohumerala (PSH)

Dintre afectiunile umarului, periartrita scapulohumerala este boala cea mai frecvent intalnita caracterizata prin dureri ale umarului si limitarea amplitudinii de miscare. Sunt afectate structurile periarticulare: tendoane, capsula, ligamente, muschi.

Vezi mai mult