Boala Parkinson

DEFINITIE
Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.

INCIDENTA
Tulburarile legate de boala Parkinson apar cel mai adesea intre 50 si 70 ani; varsta medie de aparitie a bolii este de 57 ani. La inceput, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de imbatranire, dar pe masura agravarii acestora, diagnosticul devine evident. In momentul manifestarii primelor simptome, se crede ca intre 60% si 80% din celulele din zona de control a activitatilor motorii sunt deja distruse.


SIMPTOMATOLOGIE:
Cele trei semne cardinale ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea si bradikinezia. Dintre acestea, doua sunt esentiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturala este al patrulea semn cardinal, dar survine tardiv, de obicei dupa 8 ani de evolutie a bolii.

Clasificarea in evolutie prezinta 5 stadii:
Stadiul 1 atingerea unilaterala usoara;
Stadiul 2 atingerea bilaterala cu interesarea mai ales a trunchiului. In aceasta faza performarea activitatilor profesionale incepe sa scada pana la imposibilitatea efectuarii;
Stadiul 3 tabloul clinic este complet. Este afectata profund viata curenta a subiectului inclusiv deplasarea;
Stadiul 4 subiectul nu mai poate merge singur si este dependent partial de o alta persoana;
Stadiul 5 subiectul se afla intr-o totala impotenta functionala ce duce la exitus(deces).

ETIOPATOGENIE
Se imparte in urmatorii factori: de mediu si genetici.

TRATAMENT:
Desi nu exista un tratament curativ pentru boala Parkinson, simptomele sale pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor, dar si prin modificarea stilului de viata. in general, simptomele pot fi controlate cu succes daca tratamentul este adaptat evolutiei bolii. In ciuda depresiei si a anxietatii cauzate de boala Parkinson, se recomanda mentinerea unui stil de viata activ. Medicamentele ofera un bun control simptomatic timp de 4 – 6 ani.

Obiectivele programului kinetic:
Ameliorarea mobilitatii;
Ameliorarea vitezei de miscare;
Ameliorarea coordonarii miscarilor;
Amelioararea respiratiei;
Ameliorarea mimicii;
Mentinerea autonomiei;
Imbunatatirea circulatiei;
Mentierea supletei articulare;
Corectarea tulburarilor de mers;
Educarea si reeducarea stabilitatii;
Corectarea si constientizarea posturii.